ممکن است بیمار در هنگام تشخیص سرطان عواطف زیادی برای کنار آمدن با آن داشته باشد. روشهای درمان سرطان تخمدان میتواند تغییراتی در بدن بیمار ایجاد کنند که ممکن است بر اعتماد به نفس و عواطف بیمار تأثیر بگذارد. در طول و بعد از درمان حمایتهایی برای کمک به بیمار در سازگاری با شرایط وجود دارد.
احساسات بیمار مبتلا به سرطان تخمدان
ممکن است هنگامی که به بیمار گفته میشود که به سرطان مبتلا شده طیف مختلفی از احساسات را تجربه کند. از جمله:
- احساس شوک
- ناراحتی
- کرختی
- ترس و احساس ناامنی
- سردرگمی
- عصبانیت و تنفر
- گناه
بیمار ممکن است برخی یا همهی این احساسات را تجربه کند و یا ممکن است که احساسات بیمار کاملاً متفاوت باشد. هر کس به شیوه خود واکنش نشان میدهد. به طوری کلی گاهی پذیرفتن این واقعیت که بیمار به سرطان مبتلا شده برایش دشوار است. تجربه احساسات مختلف بخشی طبیعی از کنار آمدن با سرطان است.
کمک بیمار به خود
در صورت آگاهی بیمار از نوع و درمان سرطانی که به آن مبتلا شده، ممکن است بیشتر قادر باشد با سرطان کنار بیاید و تصمیمگیری کند. اطلاعات و آگاهی در این زمینه به بیمار کمک میکند تا بداند در روند درمان چه مواردی قابل انتظار است. به دست آوردن اطلاعات ممکن است دشوار باشد. به ویژه هنگامی که بیمار تازه به سرطان مبتلا شده باشد. قبل از مراجعه به پزشک بیمار میتواند لیستی از سوالات را تهیه کند و شخصی را به عنوان همراه با خود به همراه داشته باشد که به او سوالات را یادآوری کند. همچنین همراه میتواند به بیمار کمک کند که راحتتر بتواند پاسخها را به خاطر بسپارد. در صورت نیاز، بیمار میتواند از پزشکان و پرستاران خود بخواهد که موارد را دوباره توضیح دهند.
بیمار به یاد داشته باشد که لازم نیست با همه چیز به یک باره کنار بیاید. کنارآمدن با هر مسئله ممکن است مدتی طول بکشد. در صورتی که بیمار به کمک احتیاج داشته باشد، میتواند آن را با متخصص یا پرستار در میان بگذارد.
صحبت با افراد دیگر
صحبت بیمار با دوستان و اقوام در مورد سرطان میتواند باعث کمک و پشتیبانی از بیمار شود. اما برخی از مردم از احساساتی که ممکن است در اثر این صحبت ایجاد شود، دچار ترس میشوند و تمایلی به حرف زدن ندارند. یکی از این نگرانیها این میباشد که بیمار قادر به کنار آمدن با شرایط خود نباشد. در صورتی که بین خانواده یا دوستان با بیمار مکالمهای در مورد شرایط صورت نگیرد، ممکن است که روابط به تنش ختم شود. اما صحبت کردن میتواند به افزایش اعتماد و حمایت بین بیمار با خانواده و دوستان کمک کند. درصورتی که بیمار مایل است که درمورد اتفاقات رخ داده و احساساتی که دارد با خانواده یا دوستان خود حرف بزند، میتواند به بهبود روابط کمک کند. شاید برای بیمار راحتتر باشد که با شخصی غیر از دوستان و خانواده خود صحبت کند یا ممکن است ترجیح دهد که به یک مشاور مراجعه کند. درصورتی که بیمار در کنار آمدن با سرطان یا هر مسئلهی دیگری با مشکل مواجه شد، پرستاران متخصص میتوانند به او کمک کنند. آنها میتوانند به بیمار کمکها و اطلاعات لازم را ارائه دهند.
مشکلات جسمی
درمان سرطان تخمدان میتواند منجر به تغییراتی شود که ممکن است بر تصویر بدن بیمار تأثیر بگذارد. این تغییرات ممکن است منجر به کاهش اعتماد به نفس و عزت نفس بیمار شود.
ریزش مو
شیمی درمانی ممکن است باعث ریزش مو شود که برای برخی از خانمها بسیار ناراحت کننده و کنار آمدن با آن دشوار است که قابل درک است. زیرا ظاهر افراد ارتباط نزدیکی با احساس عزت نفس آنان دارد. احساس عصبانیت و افسردگی در افرادی که موهای خود را از دست دادن رایج است. ممکن است بیمار نگران این باشد که از دید دوستان و خانواده چگونه به نظر میرسد. بیمار باید به یاد داشته باشد که این تغییرات تاثیری بر روی روابط با افراد نزدیک نخواهد داشت. نزدیکان بیمار تلاش میکنند که بیشترین حمایت را بروز دهند. بنابراین مهم است که بیمار به آنها بگوید چه احساسی دارد.
جراحی برای برداشتن رحم و تخمدان
برداشتن تخمدانها و رحم بیمار میتواند تجربهی بسیار احساسی باشد. درصورتی که بیمار در آینده قصد بچه دار شدن را داشته باشد، پزشک و پرستار متخصص میتوانند در مورد گزینههای پیش روی با بیمار صحبت کنند. جراحی جای زخمی را بر روی شکم بیمار ایجاد میکند که به تدریج با گذشت زمان از بین میرود. اما این زخم میتواند یادآوری باشد از آنچه بیمار پشت سر گذاشته است. برخی از خانمها ممکن است نسبت به آن احساس خودآگاهی داشته باشند.
تغییرات هورمونی
درصورتی که بیمار قبل از جراحی برای برداشتن هر دو تخمدان در دوران قاعدگی قرار داشته باشد، دچار یائسگی ناگهانی خواهد شد که میتواند علائمی را ایجاد کند. از جمله:
- گرگرفتگی
- تعریق
هر چه سطح هورمون سریعتر کاهش یابد، علائم نیز میتوانند با شدت بیشتری بروز پیدا کنند و اثرات آن میتواند برای چند ماه ادامه داشته باشد. کنار آمدن با علائم یائسگی دشوار است. بیمار میتواند در این زمینه با پرستار متخصص سرطان خود صحبت کند. پرستار متخصص سرطان میتواند راه کارهایی را برای بهبود علائم به بیمار پیشنهاد کند.
خستگی
خستگی و ضعف در طول درمان میتواند مشکل ساز شود. استراحت به همراه انجام برخی از فعالیتهای بدنی ملایم میتواند به بیمار در این زمینه کمک کند.
روابط و زندگی جنسی
تغییرات فیزیکی و عاطفی بیمار میتواند بر روابط و زندگی جنسی او تأثیر بگذارد. راهکارهایی برای مدیریت این موضوع وجود دارد.
چالشهای دیگر
موارد عملی که بیمار و خانوادهی او می توانند کنار بیایند شامل موارد زیر است:
- موضوعات مالی
- حمایت مالی، مانند مزایا، حقوق بیمار و کمک هزینههای مالی
- مسائل کاری
- مراقبت از کودکان
بیمار میتواند با پزشک یا پرستار متخصص خود برای شناسایی افرادی که میتوانند به او کمک کنند، صحبت کند. کمک گرفتن زودهنگام در مورد این موارد میتواند به این معنی باشد که بعداً به یک مسئله بزرگ تبدیل نشوند.
منبع:
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/ovarian-cancer/living-with/coping