صفحه اصلی – انواع سرطان – سرطان پستان – زندگی در سایه سرطان پستان – سرطان پستان مقدماتی – سرطان پستان در دوران بارداری
این متن دارای اطلاعاتی است در مورد چگونگی تشخیص و درمان سرطان پستان در فرد باردار و راهکارهای کمکی به او میباشد. اطلاع از ابتلا به سرطان سینه در دوران بارداری بسیار ناراحت کننده است. فرد به احتمال زیاد طیف وسیعی از احساسات را تجربه میکند که ممکن است شامل عصبانیت، غم یا ترس باشد. سرطان پستان در دوران بارداری به ندرت رخ میدهد.
تحقیقات نشان داد که از هر 3000 خانمی که باردار میشوند 1 نفر به سرطان پستان مبتلا میباشد که بیشتر این خانمها در زمان تشخیص بین 32 تا 38 سال سن دارند که بیشتر آنها قادر به ادامه بارداری خود هستند. به ندرت ممکن است لازم باشد تا برخی از زنان در مورد پایان دادن به بارداری فکر کنند.
پزشک گزینههای فرد را مورد بحث قرار میدهد. همچنین پزشک موارد زیر را در نظر میگیرد:
- نیاز به شیمی درمانی
- بارداری کمتر از 14 هفته
حتی در شرایط بالا نیز ممکن است که شیمی درمانی تا زمانی که 14 هفته از بارداری بگذرد، به تاخیر بیافتد. تصمیم گیری برای خاتمه دادن به بارداری تصمیمی بسیار دشوار است و فقط خود بیمار میتواند در مورد این مساله تصمیم بگیرد. مشورت دربارهی گزینههای مختلف با خانواده، پرستار، متخصص سرطان و متخصص زنان زایمان میتواند به بیمار در مورد تصمیم گیری کمک کند.
شواهدکافی وجود ندارد که نشان دهد بارداری باعث تسریع رشد سرطان میشود.
تشخیص سرطان پستان
پستانهای فرد هنگام بارداری دچار تغییر و آماده شیردهی میشوند و بافت پستان متراکمتر میشود که تشخیص ناهنجاری در پستان را مشکل میکند. در صورتی که فرد تودهای را در ناحیه پستان مشاهد کرد، باید به پزشک خانواده خود مراجعه کند. پزشکان فرد را معاینه میکنند و در صورت نگرانی، او را به کلینیک پستان ارجاع میدهند.
معمولا آزمایشاتی که در دوران بارداری برای تشخیص سرطان انجام میشود عبارت هستند از:
- سونوگرافی
اولین آزمایشی است که انجام میشود. در این روش از امواج صوتی استفاده میشود که برای جنین بیخطر است.
- عکسبرداری پستان با اشعه ایکس ( ماموگرافی)
در صورت نیاز از پوشش محافظی برای حفاظت از جنین استفاده میشود.
آزمایشاتی که در دوران بارداری معمولا نمیتوان از آنها استفاده کرد:
- سیتی اسکن
- اسکن استخوان
این آزمایشها به دلیل خطر احتمالی برای جنین در اثر قرارگیری در معرض اشعه، توصیه نمیشوند.
درمان سرطان سینه در دوران بارداری
هدف درمان این است که تعادل در درمان سرطان و سلامت کودک برقرار شود. بیمار یک تیم درمانی شامل پزشکان سرطان، متخصصان زنان و زایمان خواهد داشت که از او مراقبت و برای درمان برنامه ریزی میکنند. پزشکان سعی میکنند که درمان زنان باردار و غیر باردار تا حد امکان بهم شبیه باشد.
نوع درمان بستگی به موارد زیر دارد:
- خواستههای فرد
- مدت زمان بارداری (در کدام سه ماهه بارداری هستید)
- نوع سرطان پستان و گسترش آن در بدن
جراحی
جراحی در هر زمانی از بارداری امکانپذیر است. جراحی کاشت پستان همزمان با برداشتن پستان، میتواند عمل را طولانیتر کند. گاهی، تیم پزشکی به فرد توصیه میکند تا بعد از زایمان، جراحی کاشت پستان را انجام دهد.
پرتودرمانی
پزشکان معمولاً به بیمار توصیه میکنند برای محافظت از جنین پرتودرمانی را بعد از زایمان انجام دهد. در صورتی که گزینه دیگری به غیر از پرتودرمانی وجود نداشته باشد، میتوان برای محافظت از جنین تغییراتی را ایجاد کرد.
شیمی درمانی
در صورتی که بیمار در سه ماهه اول بارداری باشد، شیمی درمانی انجام نمیشود. شیمی درمانی میتواند باعث آسیب به جنین و یا حتی سقط آن شود. پزشک فرد ممکن است شیمی درمانی را تا حداقل 14 هفته پس از بارداری به تعویق بیندازد.
در حال حاضر تحقیقات نشان میدهد كه پس از 14 هفته، جنینهای كه در معرض شیمی درمانی قرار گرفتند همانند جنینهایی که در معرض آن قرار نگرفتند، خطری آنها را تهدید نمیکند. شیمی درمانی باید 3-4 هفته قبل از زایمان متوقف شود.
این کار به این دلیل است که شیمی درمانی منجر به موارد زیر میشود:
- افزایش خطر عفونت در حین زایمان
- افزایش خطر خونریزی هنگام زایمان
هورمون درمانی و داروهای هدفمند سرطان
برای درمان سرطان سینه در دوران بارداری به کمک هورمون درمانی، پزشکان تا قبل از زایمان، هورموندرمانی یا داروهای هدفمند سرطان را برای درمان سرطان پستان توصیه نمیکنند. این کار میتواند به تکوین (رشد و تکامل) جنین آسیب برساند. ممکن است بعد از زایمان، هورمون درمانی شروع شود. در دوران شیردهی نمیتوان از هورمون درمانی استفاده کرد.
فرد میتواند درباره این موضوع با تیم متخصص صحبت کند.
سایر درمانها
روشهای زیادی برای کنترل بیماری یا درد برای زنان باردار وجود دارد. تحقیقات نشان میدهد که مصرف داروهایی نظیر اندانسترون (ondanestro) در بارداری بیخطر است.
زایمان
تیم درمانی بیشترین تلاش را میکند که فرد زایمان خود را تا حد ممکن در موعد مقرر یا زودتر انجام دهد. براساس برنامه درمانی و تاریخ موعد زایمان، ممکن است القای زایمان یا روش سزارین توصیه شود. هیچگاه ثابت نشده است که سرطان پستان میتواند به نوزاد منتقل شود.
پزشکان بعد از تولد جفت را در زیر میکروسکوپ بررسی میکنند. اگرچه بسیار نادر است. اما این امکان وجود دارد که سلولهای سرطانی در جفت گسترش پیدا کرده باشند. در شرایط خاص پزشک و ماما به فرد اطلاع میدهند که به دلیل عبور بعضی از داروها در حین شیردهی، شیر دادن به نوزاد نباید انجام شود.
حمایت عملی و احساسی
بعد از زایمان، ممکن است لازم باشد که درمان ادامه یابد که این کار مراقبت از نوزاد را دشوارتر میکند. خصوصاً اگر فرد فرزندان دیگری در خانه داشته باشد. درصورتی که فرد به کمک احتیاج دارد میتواند به خانواده و دوستان اطلاع دهد. در مقاله “حمایت از فرد بیمار مبتلا به سرطان پستان پیشرفته و خانواده در خانه” میتوانید آشنایی بیشتری در خصوص روشهای حمایتی معمول پیدا کنید.
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/breast-cancer/survival
Hassanipour S, Maghsoudi A, Rezaeian S, Arab-Zozani M, Mokhtari AM, Abdzadeh E, et al. Survival Rate of Breast Cancer in Eastern Mediterranean Region Countries: A Systematic Review and Meta-Analysis. Annals of global health [Internet]. 2019 Dec
4;85(1):138. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31857944
Meshkat M, Baghestani AR, Zayeri F, Khayamzadeh M, Akbari ME. Survival Rate and Prognostic Factors among Iranian Breast Cancer Patients. Iranian journal of public health [Internet]. 2020 Feb;49(2):341–50. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32461942