خطر ابتلا به سرطان معده به موارد زیادی از جمله
- سن بیمار
- سبک زندگی بیمار
بستگی دارد. هر عاملی که بتواند خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش دهد، عامل خطر نامیده میشود. از طرفی دیگر به مواردی که خطر ابتلا به سرطان معده را کاهش دهند، عوامل پیشگیرانه گفته میشود. داشتن یک یا چند عامل خطر به این معنی نمیباشد که فرد قطعاً به سرطان معده مبتلا خواهد شد.
عفونت هلیکوباکتر پیلوری ( Helicobacter pylori)
عفونت با هلیکوباکتر پیلوری (H.pylori) عامل ایجاد حدود 40 درصد از سرطانهای معده میباشد. هلیکوباکترپیلوری باکتری است که در مخاط پوشش معده زندگی میکند. در اکثر افراد ابتلا به عفونت هلیکوباکترپیلوری مشکلی ایجاد نخواهد کرد. اما در برخی موارد، عفونت طولانی مدت هلیکوباکتر پیلوری میتواند باعث التهاب و زخم معده شود. همچنین برخی شواهد نشان میدهند که رژیم غذایی ممکن است با هلیکوباکترپیلوری تداخل داشته باشد و خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش دهد.
با آزمایشهای مختلفی میتوان عفونت ناشی از هلیکوباکتر را شناسایی کرد. از جمله:
- آزمایش خون
- آزمایش مدفوع
- تست نفس
برای درمان عفونت ناشی از هلیکوباکتر پیلوری نیاز به مصرف آنتی بیوتیک همراه با داروهای کاهش میزان اسید معده میباشد.
سن و جنسیت
سرطان معده در افراد مسن رایجتر میباشد. حدود نیمی از سرطانهای معده در افراد 75 سال به بالا ایجاد میشود. آقایان در مقایسه با خانمها، بیشتر به سرطان معده مبتلا میشوند.
استعمال دخانیات
استعمال دخانیات خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش میدهد. خطر ابتلا به سرطان با تعداد سیگار در روز افزایش مییابد. برای ترک سیگار هرگز دیر نیست. اما هرچه زودتر فرد اقدام به ترک آن کند مفیدتر است.
اضافه وزن یا چاقی
اضافه وزن یا چاقی خطر ابتلا به سرطان در قسمت فوقانی معده (کاردیا) را افزایش میدهد. کاردیا بخشی از معده است که مری به معده متصل میشود. پزشکان سرطانهایی را که در محل اتصال معده به مری بروز پیدا میکند، سرطان معده کاردیا مینامند. شیوهی درمان سرطان این ناحیه با سایر سرطانهای معده متفاوت است. چاقی به معنای اضافه وزن زیاد با شاخص توده بدنی (BMI 30) یا بالاتر است. از طریق تحرک و داشتن رژیم غذایی امکان رسیدن به تعادل وزنی میباشد.
الکل
خطر ابتلا به سرطان معده در افرادی که هر روز 3 واحد یا بیشتر الکل مینوشند، در مقایسه با افرادی که الکل مصرف نکرده یا کم مصرف میکنند، بیشتر است.
کار با مواد شیمیایی
برخی مشاغل همچون فعالییت در صنعت تولید لاسیتیک و کار با مواد شیمیایی خاص میتواند خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش دهد. همچنین برخی تحقیقات ارتباطی بین قرار گیری در معرض آزبست و ترکیبات غیر آلی با سرطان معده گزارش دادند. هرچند که شواهد و مدارک در این رابطه محدود است.
کاهش خطر و سایر علل احتمالی
ممکن است افراد در مورد سایر عوامل ایجاد کننده سرطان چیزهایی شنیده باشند. اغلب داستانهایی در مورد علل بالقوه در رسانهها وجود دارد و همیشه مشخص نیست که بر اساس کدام سند این عوامل را مطرح کردند. در این متن به این عوامل اشاره نشده است زیرا شواهد محکمی برای اثبات آنها وجود ندارد.
منبع
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/stomach-cancer/causes-risks