صفحه اصلی – انواع سرطان – سرطان پستان – درمان سرطان پستان – سرطان پستان پیشرفته – پرتودرمانی در سرطان پیشرفته پستان – عوارض پرتودرمانی
این متن حاوی اطلاعاتی درمورد عوارض جانبی احتمالی پرتودرمانی برای سرطان پیشرفته پستان میباشد.
در ارتباط با عوارض جانبی
معمولاً یک هفته پس از پرتودرمانی آغاز میشوند و به تدریج در طول درمان و تا حدود دو هفته پس از پایان درمان وخیمتر میشوند. اما معمولاً پس از حدود 2 هفته یا بیشتر شروع به بهبودی میکنند. افراد با همدیگر متفاوت هستند و عوارض جانبی پرتودرمانی از فردی به فرد دیگر متفاوت است. ممکن است بیماری هیچ یک از عوارض جانبی اشاره شده را نداشته باشد یا عارضهها به صورت خفیف در وی بروز پیدا کند. در صورت بروز عوارض جانبی، بیمار باید به متخصص رادیوگرافی، پزشک یا پرستار خود اطلاع دهد، آنها میتوانند راهی برای کمک به بیمار پیدا کنند.
عوارض جانبی میتواند شامل موارد زیر باشد:
ضعف و خستگی
فرد به دلیل درمان با پرتودرمانی ممکن است که احساس خستگی داشته باشد و در طول درمان درمان، این میزان خستگی بدتر شود. احتمالا فرد دچار احساس ضعف و کمبود انرژی میشود که در صورت نیاز فرد میتواند استراحت کند. خستگی تا چند هفته پس از پایان درمان ادامه داشته باشد. اما معمولاً علائم به تدریج بهبود مییابند. موارد مختلفی مانند ورزش میتوانند به بهبود احساس خستگی کمک کنند. برخی تحقیقات نشان داده است که ورزش سبک این قابلیت را دارد که انرژی بیشتری به فرد بدهد. تعادل ورزش و استراحت مهم است.
احساس بیماری یا بیمار شدن
در صورت انجام پرتودرمانی در ناحیه شکم یا مغز، ممکن است فرد احساس بیماری کند. تیم درمانی برای کمک به بیمار داروهای خاص را تجویز میکنند. گاهی مصرف داروی خاص، به مدت 20 تا 60 دقیقه قبل از انجام پرتودرمانی میتواند به بیمار کمک کند. درصورتی که با وجود مصرف این دارو فرد هنوز احساس بیماری دارد، باید به تیم درمانی خود اطلاع دهد. زیرا آنها میتوانند داروهای دیگری را پیشنهاد دهند.
قرمز یا کبودی پوست
ممکن است در ناحیه درمان یا در قسمتهای دیگر بدن، پوست قرمز یا کبود شود. نواحی قرمز یا تیره نیز ممکن است احساس درد داشته باشند. متخصصان رادیولوژی کرمهایی را برای بهبود پوست تجویز میکنند. در ارتباط با درد و تیرگی ناحیه درمان باید در نظر داشت که معمولاً در طی 2 تا 4 هفته پس از پایان درمان از بین میرود. ممکن است پوست همیشه در آن قسمت کمی تیرهتر به نظر برسد. در صورت مشاهده تغییرات پوستی فرد باید به کارکنان بخش پرتودرمانی اطلاع دهد.
ریزش مو در ناحیه درمان
پرتودرمانی در ناحیه مغز، میتواند باعث ریزش مو در ناحیه درمان شود. موهای بیمار معمولاً چند ماه پس از پایان درمان مجددا شروع به رشد میکنند. اما این رشد در ابتدا ممکن است خیلی کم باشد.